Leszczynowy sad
Wycieczka na farmę
Od 85zł
Świadczenia
Transport: wygodny i bezpieczny przejazd autokarem
Realizacja programu
Ubezpieczenie NNW na czas trwania wycieczki.
Opieka z ramienia biura - pilota
Programy edukacyjne do wyboru
Masełko palce lizać
Kolorowe kiszonki
Masełko palce lizać
Zakres tematyczny
- zapoznanie dzieci z przetwórstwem mleka w gospodarstwach rolnych
- edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat masła; poznanie ginącego sposobu wyrabiania masła
- aktywny wyrób masła; możliwość stworzenia masła w różnym smaku (czosnkowe, ziołowe, paprykowe)
- degustacja i poznanie smaków masła i chleba wiejskiego
Harmonogram/przebieg zajęć:
- powitanie uczestników i przedstawienie osoby prowadzącej warsztaty
- omówienie zasad bezpieczeństwa
- poznanie zwierząt obecnych na farmie
- wprowadzenie do tematu powstawania masła oraz starych metod jego pozyskiwania w gospodarstwach rolniczych
- warsztaty ubijania masła; tworzenie różnych smaków masła
- degustacja stworzonych maseł z wiejskim chlebem
- zabawy na placu zabaw oraz doglądanie zwierząt
- ognisko (opcjonalnie)
- pożegnanie gości
Kolorowe kiszonki
Zakres tematyczny
- edukacja w zakresie przetwórstwa płodów rolnych
- edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat zdrowych kiszonek
- poznanie ginących metod kiszenia kapusty i warzyw
- aktywne kiszenie warzyw; możliwość stworzenia kolorowego słoiczka z kiszonką (kolorowe kapusty, marchew, buraczki, zioła)
Zakres tematyczny
- powitanie uczestników i przedstawienie osoby prowadzącej warsztaty
- omówienie zasad bezpieczeństwa
- poznanie zwierząt obecnych na farmie
- wprowadzenie do tematu powstawania kiszonek, starych metod ich wytwarzania w gospodarstwach oraz wartości zdrowotnych kiszonek
- warsztaty ubijania kiszonek; tworzenie własnego kolorowego słoiczka z kiszonką
- przerwa na posiłek (możliwość organizacji ogniska)
- zabawy na placu zabaw oraz doglądanie zwierząt
- rozdanie pamiątek
- pożegnanie gości
Informacje dodatkowe
- zapoznanie dzieci z przetwórstwem mleka w gospodarstwach rolnych
- edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat masła; poznanie ginącego sposobu wyrabiania masła
- aktywny wyrób masła; możliwość stworzenia masła w różnym smaku (czosnkowe, ziołowe, paprykowe)
- degustacja i poznanie smaków masła i chleba wiejskiego
- WER-TOUR SZCZECIN
- 501 422 526
- 796 888 062
- wertour@interia.pl