Strona w budowie - aktualizowana na bieżąco!

Leszczynowy sad

Wycieczka na farmę

Od 85zł

Świadczenia

Transport: wygodny i bezpieczny przejazd autokarem

Realizacja programu

Ubezpieczenie NNW na czas trwania wycieczki.

Opieka z ramienia biura - pilota

Programy edukacyjne do wyboru

Masełko palce lizać

Kolorowe kiszonki

Masełko palce lizać

Zakres tematyczny

  • zapoznanie dzieci z przetwórstwem mleka w gospodarstwach rolnych
  • edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat masła; poznanie ginącego sposobu wyrabiania masła
  • aktywny wyrób masła; możliwość stworzenia masła w różnym smaku (czosnkowe, ziołowe, paprykowe)
  • degustacja i poznanie smaków masła i chleba wiejskiego

Harmonogram/przebieg zajęć:

  • powitanie uczestników i przedstawienie osoby prowadzącej warsztaty
  • omówienie zasad bezpieczeństwa
  • poznanie zwierząt obecnych na farmie
  • wprowadzenie do tematu powstawania masła oraz starych metod jego pozyskiwania w gospodarstwach rolniczych
  • warsztaty ubijania masła; tworzenie różnych smaków masła
  • degustacja stworzonych maseł z wiejskim chlebem
  • zabawy na placu zabaw oraz doglądanie zwierząt
  • ognisko (opcjonalnie)
  • pożegnanie gości

Kolorowe kiszonki

Zakres tematyczny

  • edukacja w zakresie przetwórstwa płodów rolnych
  • edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat zdrowych kiszonek
  • poznanie ginących metod kiszenia kapusty i warzyw
  • aktywne kiszenie warzyw; możliwość stworzenia kolorowego słoiczka z kiszonką (kolorowe kapusty, marchew, buraczki, zioła)

Zakres tematyczny

  • powitanie uczestników i przedstawienie osoby prowadzącej warsztaty
  • omówienie zasad bezpieczeństwa
  • poznanie zwierząt obecnych na farmie
  • wprowadzenie do tematu powstawania kiszonek, starych metod ich wytwarzania w gospodarstwach oraz wartości zdrowotnych kiszonek
  • warsztaty ubijania kiszonek; tworzenie własnego kolorowego słoiczka z kiszonką
  • przerwa na posiłek (możliwość organizacji ogniska)
  • zabawy na placu zabaw oraz doglądanie zwierząt
  • rozdanie pamiątek
  • pożegnanie gości

Informacje dodatkowe

  • zapoznanie dzieci z przetwórstwem mleka w gospodarstwach rolnych
  • edukacja w zakresie świadomości konsumenckiej dzieci na temat masła; poznanie ginącego sposobu wyrabiania masła
  • aktywny wyrób masła; możliwość stworzenia masła w różnym smaku (czosnkowe, ziołowe, paprykowe)
  • degustacja i poznanie smaków masła i chleba wiejskiego